Evreni Tanrı mı Yarattı?



Geçtiğimiz sene, The Grand Design adlı kitabının yayımlanmasının ardından İngiliz fizikçi Stephen Hawking, "cennet bir masal", "evrenin oluşması için tanrıya ihtiyaç yok" gibi cümleleriyle gazetelerde yer almıştı.

The Grand Design'dan uyarlanan bu belgeselde, kitapta anlatılanlara paralel olarak, tarih boyunca insanın evreni anlama çabası ve algılarımıza meydan okuyan fizik yasalarıyla evrenin nasıl meydana geldiği anlatılıyor.

***

Konuyu pekiştirmek için, şu flash sunumlarına bakmanızı öneririm, oldukça güzel hazırlanmış:


Not: Big Bang herhangi "bir yer"de olmuş bir patlama değildir. Yani Big Bang ya da Büyük Patlama, adının böyle olmasına karşın, konuya aşina olmayan kimilerinin adını ilk duyduğunda hayal ettiği gibi, günümüzdeki galaksileri oluşturan maddeyi dışarı fırlatıp atan, herhangi bir noktada meydana gelmiş bir patlama değildir. Big Bang'ın ilk döneminde evrende (en azından gözlemlenebilir evren bölgesinde) hüküm süren koşullar her yerde aynıydı. Buna karşılık maddi unsurların evrenin genişlemesi olgusuyla birbirlerinden hızla uzaklaştıkları doğrudur. Büyük Patlama terimi de işte bu genişleme hareketinin şiddetine gönderme yapmak üzere tercih edilmiş bir terimdir, özel bir yerdeki patlamayı kastetmemektedir. Big Bang'ın anladığımız anlamda bir merkezi ya da özel bir yönü yoktur.

Yorum Gönder

16 Yorumlar

  1. evreni ALLAH yaratti, bilim adamlari diyorki evren kücük bir atomla baslari icine cöktü büyük patlama oldu diyorlar ve genisledi .o atomda birseyin icinde yani bir bosluk icindeydi evreni ALLAH yaratti ve daha tahminen 1 milyar dünya var disarda 1 milyar. ALLAH bizi baska dünyalarla tanistirmak istiyor ama nasa ve vatikan rusya cin devleti kendi cikarlari icin bunu engelliyorlar cünkü resmi olarak uzaylilarin oldugu aciklanirsa hiristiyanlarin yüzde 80 ni, budislerin yüzde 80 ni ,müslümanlarin yüzde 20 si dinini hemen terkedecekler o müslümanlarda zaten hemen etki altinda kalan zayif insanlar bundan dolayi ufo olaylari saklaniyor saptiriliyor, yoksa uzaylilarla coktan bulusmustuk zaten heryerde izleride var

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. " Allah bizi baska dunyalarla tamistirmak istiuir ama Nasa, Cin bunu engelliyor" ::))

      Herseye kadir, herseyi bilen, herseyi kontrol eden, onun izni olmadan hucrenin atomlari bile bile hareket etmeyen bir olaganustu guc icin Guzel bir ifade..:)

      Sil
    2. Allah'ın isteyipte yapamayacagi hiç bir şey yoktur, olamaz da.. Dunyayida yaratan Allah uzaylıda yaratan Allah, NASA yıda Çin I'de yaratan Allah.. Nasıl bir sacmaliktir kendi yarattığı varlıkların ona engel olabilmesi! Hangi insan bunu aklına sigdirabilir? Anlayamiyorumm.

      Sil
    3. dostum. teleolojik delilden tanrının varlğını delillendiriyosun diyelim de allahın varlığına nasıl geldim ben orda koptum yani. biliyorsun ki tanrı felsefi tartışmalarda tanımlanmış mutlak iyilik, kudret, ilim ve merhamet sahibi yaratıcıya denir. Oysa Allah lafzı spesifik bir addır, islamın tanrısının ismidir. hadi diyelim ki tasarım delili/ teleolojik delille tanrının varlığını delillendirdin. var olduğunu iddia ettiğin tanrı kimin tanrısı?. ah tabi ya islamın öyle değil mi :). kendisini inancı uğrunda yakan tibetli keşişler haklı olmaz ya, islam var aga islam.

      Sil
  2. yaratırken gördün mü kardeş allah yarattı diye konuşuyosun burda

    YanıtlaSil
  3. bilim adamları gördümü sanki ilk üç dakikayı, ama şimdi saniyesi saniyesine biliyorlar...her şey görmek gerekmez..matematik okuyun biraz

    YanıtlaSil
  4. ''ALLAH bizi baska dünyalarla tanistirmak istiyor ama nasa ve vatikan rusya cin devleti kendi cikarlari icin bunu engelliyorlar'' Evreni yaratabilen Allah'ın; Nasa, Vatikan, Rusya ve Çin Devleti'ne karşı çaresiz kalması... Çok acı, yerinde olmak istemezdim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle derin bir konuda bu kadar araştırma yapan sizlerin, ne dediğini bilmeyen, daha dogrusu bişeyler bilmeyen birinin lafına ki isinize
      olsa gerek bu kadar kolay inanmanız şaşırtıcı.. Yerinizde olmak istemezdim :)) kolay gel siin

      Sil
  5. Yazılar kadar yorumlarda aydınlatıcı..İyi bir blog.

    YanıtlaSil
  6. Sadece saçmalık olduğunu düşünüyorum.
    Bizim ve evrenin tek bir yaratıcısı vardır oda ALLH'TIR.
    Burda bunları konuşmak bile saçmalık olsa gerek :) Herkez inanmak istediğine yada inamak zorunda olduğuna inanır.
    Bende bir müslümanım Allah'tan başka ilah yoktur ve evrenin yaratıcısı Allah'tır.
    Etrafınıza baktığınızda her şeyin Çok garip ve çok hızlı işlediğini görebilirsiniz bunları kontrol eden biri mutlaka olmalı.

    YanıtlaSil
  7. neden evrendeki herşeyi kontrol eden veya size göre doğa üstü saydığınız olaylarıda idare eden birisi olduğunu düşünüyorsunuz anlamadım.
    Düşünün islamiyette veya herhangi bir dinde insan öldürmek günah,ama olay din uğruna olunca geçerli bu bence çok saçma.
    Bende islami eğitim ve kültür içinde yetişmiş biriyim.30 yaşındayım ve artık evrendeki ve dolayısıyla dünyadaki hiçbir olayın tanrı (ki olduğuna artık inanmıyorum) tarafından yaratıldığına inanmıyorum......

    YanıtlaSil
  8. Hay sizin allahınıza .... Töbe töbe bismillahirahmanirahim ... :D Güldüm

    YanıtlaSil
  9. Benim anlamadigim birsey mademki bir yaratici var hem kimse tarafimdan yaratilmayip hemde nasil var olabliyor bence tanrı insalarin 100 yıllardır beyninde canlandırdığı bir süper kahraman

    YanıtlaSil
  10. Benim anlamadigim birsey mademki bir yaratici var hem kimse tarafimdan yaratilmayip hemde nasil var olabliyor bence tanrı insalarin 100 yıllardır beyninde canlandırdığı bir süper kahraman

    YanıtlaSil

Küfürlü, aşağılayıcı, hakaret içeren, içinde fikir barındırmayan ve yazı içeriğiyle ilgili olmayan yorumlar yayınlanmayacaktır.

Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)